Food photography met Samantha Rorijs

”Maar hoe maak je nou de beste foto en wat is er allemaal belangrijk bij het goed fotograferen van eten en drinken?”

Wij gingen op onderzoek uit en vroegen het aan Samantha Rorijs, fotograaf en helemaal zot van food photography.

De feestdagen zitten er op en op sociale media kwamen zoals elk jaar weer de mooiste gerechten voorbij. Ook jij zult wel een gerecht hebben gezien of gegeten waarvan je dacht ”WAUW!! Dit ziet er zo mooi uit, dit gerecht zou ik vast moeten leggen”. Maar hoe maak je nou de beste foto en wat is er allemaal belangrijk bij het goed fotograferen van eten en drinken? Wij gingen op onderzoek uit en vroegen het aan Samantha Rorijs, fotograaf en helemaal zot van food photography.

 

Wie ben je, wat doe je naast fotografie en welke gear gebruik je het liefst?

Hi, ik ben Samantha, fotograaf en daarnaast in het dagelijks leven medisch secretaresse in het UMC Amsterdam. Ik fotografeer al jaren. Ik vond foto’s interessant en ben eenvoudig begonnen via mijn mobiel. Vervolgens kocht ik een aantal mini lenzen voor mijn telefoon alvorens ik de stap maakte naar een echte camera. Vandaag de dag fotografeer ik met mijn Nikon 7500.

Picfee Blog | Foodphotography - Samantha Rorijs

Oreo op acrylglas, Samantha Rorijs

Hoe begin je met fotograferen van eten en drinken?

Begin vooraf al met nadenken over hoe je jouw compositie wil hebben. Begin met de basics, in mijn geval waren dit de cupcakes. Elementen als kleuren zijn hierbij extra belangrijk, zorg er dus voor dat de kleurstellingen bij elkaar passen.

Sluitertijd 1/125 en diafragma 5,6 en 8. De ISO verschilt echt per foto en zoals je weet de omstandigheden. Zo maakte ik foto’s 1a 200 maar ook tussen de 800 en 1600. De reden bij mijn laatste shoot was vanwege het feit dat het donker werd en er hierdoor minder natuurlijk licht aanwezig was.

Check tussentijd de scherpte, de compositie en belichting van mijn foto’s. Het is hierbij slechts een kwestie van schieten, kijken, aanpassen en weer schieten. Wanneer je tevreden bent over de basis kun je langzaam nieuwe elementen toevoegen aan de compositie. Het leuke aan het toevoegen van nieuwe elementen is dat je foto’s steeds meer beginnen te leven. Ik gebruikte hiervoor bijvoorbeeld sterretjes en kaarsjes. Hier creëer je een extra dimensie in jouw compositie en ben je vrij eenvoudig in staat om jouw eigen touch in de compositie en dus de foto’s te verwerken.

Als je fotoshoot er op zit heb je als het goed is nog iets lekkers om op te drinken/ te eten. Daarna is het vooral, bewerken, bewerken en nog meer bewerken.

Wie is voor wat betreft (eten&drinken) fotografie jouw grote voorbeeld/inspiratiebron?

Voor wat betreft food photography is dat voor mij Bea Lubas. Zij kan haar eigen identiteit middels haar bewerking dusdanig naar voren brengen dat zij zowel de simpelste composities als de meest uitdagende composities dusdanig naar haar eigen hand weet te zetten dat ik nagenoeg elke foto van haar vrijwel direct herken.

Daarnaast maar dat heeft niet direct iets met food photography te maken is Albert Dros toch wel een van mijn helden. Ik ben namelijk naast food photography ook enorm fan van het maken van landschap en natuur foto’s.

Instagram pagina Bea Lubas

Instagram pagina Albert Dros

Picfee Blog | Foodphotography - Samantha Rorijs II

Milkshake op dibond, Samantha Rorijs

Wat is jouw favoriete foto van jezelf?

Sinds 2017 heb ik meerdere foto’s waar ik extreem trots op ben. Voor wat betreft food photography vind ik mijn foto met de titel: Zoet toch wel het mooist.

Welke tip / handigheid zou je met iedere andere fotograaf willen delen?

  • Zorg er voor dat je beeld niet te vol is. Dit zorgt er voor dat bepaalde elementen makkelijker naar voren komen.
  • Wees praktisch, bij de kringloopwinkel vind je de mooiste oude lepeltjes, kannetjes, kopjes, borden en ander servies.
  • Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Ga voor de makkelijke weg en koop jouw etenswaren gewoon in de winkel en maak ze zelf mooi op. Of neem een paar uurtjes extra en maak exact de gerechten die jij wil zelf. Het voordeel hierbij is dat je stapsgewijs van losse ingrediënten tot aan het eindproduct alle fases op de foto kunt zetten.
  • Zet je flitser lekker uit. Tenzij het heel donker is.
  • Ben je alleen? Gebruik dan lekker je statief, dat scheelt 50% van het werk
  • Maak gebruik van natuurlijk licht. Dat blijft in veel gevallen het mooiste.
  • Gebruik accessoires, nagenoeg alles wat in lijn met eten en drinken ligt kan van toegevoegde waarde zijn bij food photography
  • En tot slot; zorg er voor dat je voedsel er extreem vers uitziet, maak gebruik van een water spray of gebruik olijfolie. Lukt dit niet, fake dan het zoals bij slagroom, waarbij de meeste professionals scheerschuim gebruiken. Dat blijft namelijk langer overeind staan.
Fotocode: 3113

Meer shots van Samantha Rorijs

Meer shots van eten&drinken