Jeroen van Dam


Jeroen zijn foto werd in één klap een hit en ging viral! Op de mistige foto van Rotterdam worden de Erasmusbrug en de schoonheid van de mist prachtig afgebeeld. Maar wie is de fotograaf achter dit fantastische beeld en heeft hij er nog meer? 

In deze rubriek stellen we elke paar weken een fotograaf aan je voor. In slechts vijf vragen kom je meer te weten over de persoon en zijn/haar kijk op fotografie. 

Zijn foto werd in Januari alleen al meer dan 1 miljoen keer bekeken en met meer dan 100.000 reacties gooit fotograaf Jeroen van Dam in onze optiek, hoge hogen voor de Nederlandse foto van het jaar 2022. Maar wie is de man achter de camera, hoe heeft hij deze gemaakt en is het ook zijn favoriete foto? Wij zochten het voor je uit en interviewde Jeroen.  

Wie ben je, wat doe je en welke gear gebruik je het liefst?

Hey! Ik ben Jeroen, Jeroen van Dam 39 jaar oud en kom uit Rotterdam. Dagelijks ben ik tijdens mijn werk bezig met Architectuur en met name het onderdeel stedenbouw. Het leuke hieraan is, is dat alles zo logisch als mogelijk dient te zijn. Dan kan soms iets wat tam aanvoelen en daarom houd ik in mijn vrije tijd vaak van een iets ruigere vorm van architectuur. Dit heb ik dan ook gevonden in fotografie en breng dit tot uiting middels mijn eigen stijl.

Jaren geleden, wanneer sociale media net opkwamen, ontdekte ik de wereld van fotografie. Simpelweg door middel van sociale media, kwam ik in aanraking met het zien van geweldige beelden van fotografen over de hele wereld! Dit triggerde de mij om het zelf ook te gaan proberen en zoals het oude gezegde heerst; oefening baart kunst. 

In middels ben ik al op veel toffe plekken op onze planeet geweest al blijft Rotterdam toch wel iets speciaals hebben. Ondanks dat ik al jaren in de stad woon, weet Rotterdam me toch iedere keer weer te voorzien van een nieuwe invalshoek. Dit maakt het dan ook de tofste stad van Nederland ;-).

 

Gear: Voor wat betreft mijn gear is het belangrijk is om te weten dat ik het liefst kom op moeilijke plekken. Hierdoor is er slechts ruimte voor een minimale hoeveelheid spullen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat ik een Sony A7R3 (systeemcamera) heb. 

Deze camera is lichter / compacter en daardoor in ligt deze in mijn optiek makkelijker in de hand. En dat met een goede constante kwaliteit. Ik gebruik hierop veelal groothoeklenzen en dan met name de 16-35 & 12-14. Deze gebruik ik nagenoeg in 90% van de tijd. Ik ben namelijk van mening dat je bij architectuurfotografie een ultra wijde lens nodig hebt. Een andere reden dat ik met het merk Sony schiet is dat het mij  een heel neutraal kleurenpalet biedt. Hierdoor heb ik meer ruimte om mijn eigen kleurstellingen voor dat beeld te bepalen. 

Shabby uitziende rugtas en comfortabele kleding. Ik ga letterlijk overal op pad en  kom soms op de moeilijkste en meest bijzondere plekken. Hierdoor neem ik minimale spullen mee en kan ik overal makkelijk naar toe en inspelen op de situatie. Soms neem ik wel zelf licht mee. ”Wat een beetje typisch aan mij is, is dat ik niet te veel op een fotograaf wil lijken”. Dit is met name vanwege de plekken waar ik kom en het feit dat ik graag op ga in mijn omgeving. 

Belangrijk is wel; als ik de tijd heb, dan gebruik ik een statief. Dit is ook omdat ik vaak in schemer en in de avond schiet. 

 

Picfee | Jeroen van Dam - Foto dag en toren

Jeroen van Dam

Welke stijl binnen fotografie geniet jouw voorkeur?

Voor mij is fotografie juist een vorm van grenzeloos denken en handelen. Daarom zou ik mezelf niet direct toespitsen tot een bepaalde stijl fotografie. Maar als ik naar mijn manier van fotograferen, dan zie je veelal Urban/architectuur beelden terug.  Ik ga juist op pad in de schemer, in het donker of als het slecht weer is. Al met al ga ik goed tijdens minder comfortabele omstandigheden.  Fotografie heeft mijn ogen geopend. Fotografie heeft letterlijk mijn wereld op z’n kop gezet. Voor mij is fotografie een weerspiegeling van ander perspectief. Je kunt middels fotografie een ander perspectief van een beeld creëren.  Ik vind het ontzettend interessant om mijn verhaal te vertellen middels fotografie. Het visualiseren van mijn perspectief middels de beelden die ik schiet.  Ik kom uit de architectuur hoek en ontdekte daardoor dat steden ontzettend mysterieus kunnen zijn. Steden is waar het grotendeels gebeurd. Gefascineerd door de leegte en isolatie. De stad is een decor alleen voor iedereen is het iets anders.  Steden vertellen iets over de mensen van nu. 

www.instagram.com/jeroenvandam/


Wie is voor wat betreft fotografie jouw grote voorbeeld/inspiratiebron?

Mijn voorbeeld heeft er voor gezorgd dat ik ben gestart met architectuur/urban fotografie

Ik ben met fotografie begonnen op hetzelfde moment als ik ben begonnen met social media. Ik heb dus mensen ontmoet (fysiek) die ik leerde kennen via social media. Zij hebben allemaal een bepaalde rol gespeeld in mijn voorliefde en ontwikkeling van fotografie. Letterlijk heel mijn leven is hierdoor veranderd. 
Ik heb mezelf ook ontwikkeld/geleerd door dingen na te doen en/of naar plekken te gaan die mij hebben geïnspireerd en/of viral gingen. 

Martha Cooper → Journalist gecharmeerd van haar manier van handelen en de scène waarin zij beweegt. Urbex. Zij heeft echt dingen in gang gezet. Ze staat aan de basis van het graffiti gebruik in Europa. 

Steampunk (film)

https://www.instagram.com/ossipvanduivenbode/

Picfee profielfoto Jeroen van Dam

Jeroen van Dam

Wat is jouw favoriete foto van jezelf?

Haha, ook al komt hij dicht bij, het is niet de mistfoto van Rotterdam. Het is een foto gemaakt boven op een gebouw in Hong Kong. Ik ben naar aanleiding van het feit dat ik via social media een man genaamd Eric heb leren kennen, afgereisd naar China om hem daar te ontmoeten en samen te gaan fotograferen.

De foto heeft in mijn optiek bijna een filmische setting en het mooie is, er zijn twee torens. De ene is rood verlicht en de andere is blauw verlicht. En wat het bijzonder maakt is omdat ik eerst heb getracht om een replica te maken van iemand anders op het rode gebouw. Echter lukte dit vanwege een aantal factoren niet. Hierdoor waren we ”zogezegd genoodzaakt om naar de toren met het blauwe licht te verkassen”. Iets waar ik achteraf geen moment spijt van heb.

Het soort foto, het afreizen naar Hong Kong, de setting en de totstandkoming van deze foto maakt het voor mij mijn favoriete foto. 

Picfee | Blog Jeroen van Dam - favoriete foto
Picfee profielfoto Jeroen van Dam

Jeroen van Dam

Picfee | Blog Jeroen van Dam - favoriete foto

 

Welke tips / handigheid zou je met iedere andere fotograaf willen delen?

  • Wees iets minder braaf. Zie de wereld eens vanuit een ander perspectief, het verandert namelijk je kijk op dingen. 
  • Stel je open naar je omgeving, als je denkt dat het niets wordt, dan levert het juist iets op wat de meeste niet doen. 
  • Foto’s met een soort film karakteristiek gedachte doen het beter. Zorg er dus voor dat je beeld leeft.  
  • Je moet het gewoon doen. De basisregels zijn belangrijk, alleen het gaat er om dat als iets op komt borrelen en je denkt dat het te ingewikkeld is en/of onmogelijk is, dit juist de trigger is om het te gaan doen. En ook al lukken dingen niet altijd, dit zijn de vaak de momenten waar je het meest van leert. 
Picfee | Mock up misty morning Rotterdam, Jeroen van Dam

Fotocode: 6450 – A misty morning van Jeroen van Dam – 180x120cm – Dibond incl blind ophangsysteem

Meer prints van Jeroen van Dam